Ätstöd

Nej, inte ätstöRd. Ätstöd ska det vara!
Det här med 5:2 alltså. Var och en blir ju salig på sin tro, och jag ska inte tvinga någon att göra något den inte vill eller tror på, eller missionera och moralisera. Men jag är supernöjd med effekten för egen del!

Det började ju med att jag kollade blodtrycket i GBG i somras, då var det lite stressigt till provtagningen, samt bara 3 dagar efter byte av tidszon. Men 100 i undertryck, sköterskan tyckte att jag kunde kolla en gång till efter några veckor om det var tidsomställningen etc. Men, i UÅ 2 veckor senare var det fortfarande 100 i undertryck. Obra! Att börja med medicin rekommenderades. Men det var ju OK vid den kinesiska mastodontläkarundersökningen innan utflyttningen, så jag funderade på om det mest kunde ha med ett års ändrad livsföring att göra. Slippa medicin så länge man kan, värt ett försök? Första året här var ju ovant, alltid åka bil till jobbet, långa dagar, kroppsligt inaktivt arbete, annan slags mat, mer utemat, … annorlunda helt enkelt.

Träffade några vänner i GBG som hade spanat in Vetenskapens Värld på SVT med Michael Mosley och de positiva effekterna av periodisk fasta, att utöva via 5:2-metoden. En av dem hade redan kört igång under vintern, -10 kg och mådde prima. ”Man får gå och lägga sig lite hungrig ibland”, var den värsta kommentaren. Det kan jag nog klara, tänkte jag! Trots att jag vet att jag brukar vara rätt kinkig och löjligt hungrig om jag inte får lunch i rätt tid…

Jag körde igång när vi kom tillbaka till SHA efter sommaren, har ingen våg hemma men kollade startvikten när vi bodde på ett hotell. Mätte midja, rumpa och ett lår med måttband. Klämde på bilringen mitt på magen. Så, jag vet ungefär var jag började, inte mer noga än så.
12 veckor senare, ny mätning hos sköterska. Under 80 i undertryck, 75-78 nu när jag mäter med egen manschett, det håller fortfarande i sig alltså. Nu minus ca 5 kg på den vikt jag haft i ca 10 år, men haft fördelad på olika ställen på kroppen. Minus ca 5 cm på vardera kroppsmått. Bilringsnypet mindre. Bonus till blodtryckssänkningen!

Rent praktiskt då?
Reaktioner? Jo, första 2 veckorna hade jag lite huvudvärk dagen efter en :2-dag. Inte värre än så.
Hunger? Nej, inte så som jag trodde, plus att man snabbt inser att hungern går i vågor och att man i vanliga fall är jättesnabb på att leta nåt att äta. Jag blir numer inte alls panikhungrig om jag inte får mat, jag vet att hungern lugnar sig ganska snart och att jag inte kommer att svälta ihjäl. Ett extra glas vatten kan också fylla ut magen en stund.
Svält? Nej, kroppen går inte in i svältmod om den får mindre energiintag en dag eller två, med vanligt ätande däremellan.
Bantning? Nej, jag vet inte, kontrollerat minskat energiintag ser jag det som. Med flera positiva effekter för kroppen förutom en viktminskning, som är högst individuell beroende på var man startar från och hur aktiv man är och/men den avtar efter ett tag, man stabiliserar sig och sin förbränning verkar det som.Sötsug? Försvinner, minskar även på 5-dagarna.
Träning? Har insett att jag definitivt är klenare om jag försöker springa kl 0530 dagen efter en :2-dag. Men istället kan man springa på morgonen på :2-dagen ju!
Vad äta? Jag är ju ganska obrydd om mat, OK, jag föredrar ju god mat, men har inga problem med sånt som är lite tråkigt, eller blir enformigt. Så, jag kör busenkelt på mina :2-dagar, samma varje gång nästan, slipper tänka, ännu enklare! Protein för att det mättar bättre. Superenkelt om man gillar ägg och tonfisk… annars finns det mängder av energiberäknade receptförslag på nätet, böcker och tidningar. Och så vet man att nästa dag äter man vad man vill.
Såhär fördelar jag ut mina 500 kcal, på 3 måltider. Ännu bättre effekt av periodisk fasta kan uppnås om man kan ta det på 2 måltider, verkar det som.
Frukost: 2 kokta ägg, stort glas vatten.
På jobbet: 1 kopp svart morgonkaffe, plus en efter-lunch-kopp. En halvliter vatten.
Lunch och middag: ena målet soppa (grönsaks- eller linssoppa från storkok och frysen), det andra 3 knäckemackor med en burk tonfisk och en klick majonnäs, svartpeppar, ett glas vatten.
Hur noga? Jag kör så gott som varje vecka, men är det något speciellt med jobbet typ tj-resa, eller besök, eller rentutav semester, kan man ju antingen försöka planera vilken dag, eller skippa en :2-dag, eller båda :2-dagarna en vecka. En dag är bättre än ingen, hoppa en vecka och börja om är inte heller någon fara, så snabbt avtar inte de positiva effekterna. Var pragmatisk!

Det var min version av 5:2. Ett ätstöd, helt enkelt!
För mer fakta, använd internet eller någon av de otaliga böcker och tidningsbilagor som finns. Jag fick en fin bok med bra recept av syrran, och 2 bra tidningar av MarLar. Det har räckt för mig. Viktigast är den egna motivationen!
Helt enkelt, Hälsa!
Tjo-hoooo!
hoohooo

Etiketter:, ,

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

3 responses to “Ätstöd”

 1. Irene says :

  Intressant läsning……..försökte lite lätt idag med en 2-dag. Men vet inte om jag fixar det blev lite lätt irriterad på eftermiddagen (lite synd om mina barn på jobbet alltså) med en sur fröken!

  • carlssonkarlsson says :

   Det tog 4-5 gnger att stlla in sig, och lite huvudvrk dagen efter i brjan som sagt, sen var det enklare. Gller att hitta mat som man knner sig mtt p, kanske? Men visst, det r ju mindre energi in i kroppen p halvfastedagarna, s r det ju. Men jag lser att det r mnga med mig, som inte trodde att det skulle funka och att man bara skulle bli grinig och sur. Det gr ver!

  • carlssonkarlsson says :

   Sen kan man ju lätt tro att det är lite skillnad på våra arbeten, jag kan ju sitta på rumpan och bara motionera fingrarna på tangentbordet, du är nog betydligt mer alert och aktiv än så… Så jag gör nog helt enkelt av med mindre energi, du behöver nog din till att hjälpa de små vännerna med ditt och datt!
   (Bara olika, helt enkelt!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: