Ningbo

Nu är det tre dagar ledigt, eller ja, helg med extra måndag. Qing Ming festival, översatt ungefär ”ljus och klar”, det är en period relaterad till vintersolståndet, men innebär i praktiken ”gravsoparhelgen”. Kanske kan sägas vara motsvarande allhelgona, när man ska hedra på sina förfäder och vårda deras gravar. Och gärna offra saker för deras välgång, typ låtsas-pengar, låtsas-mobiltelefoner och liknande, för symboliken.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Qingmingfestivalen
Det finns i den kinesiska kalendern ett antal solstånd under året, och dessa är lite som Bondepraktikan, man försöker tolka vädret och förutspå det kommande. Qing Ming är även ett av dessa, inte bara en högtid.
http://www.kinaresor.se/Kinesiska-almanackan/Las-mer/Tjugofyra-solstand/

Många tog ledigt från jobbet redan torsdag eftermiddag, vi hade inte orkat planera något så det blev ett sista minuten-upplägg, bara för att byta miljö lite. Hotellrum var OK att boka, men tågbiljetter kunde vi inte få förrän avresa kl 13 idag, vi hade siktat på kl 9 men det var helt omöjligt. Vi lär oss snart hur det är att försöka resa i anslutning till helgdagar i ett land med 1,4 miljarder, vänta bara…
Ningbo ligger 2 timmar bort med snabbtåget, typ 6 miljoner invånare. Det vi hoppas mest på är att se havet/kusten, och kuperad terräng igen!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ningbo , varifrån också kartbilden kommer.
285px-China_Zhejiang_Ningbo

Etiketter:,

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: