Urvalskriterier

Inte ens efter att ha sovit på saken kan jag komma över, eller förstå. Jag brukar ju inte berätta så mycket detaljer om jobbet, men… ibland tar förrådet av ”intressant!” och ”annorlunda!” bara slut… och tar flera dagar att fylla på. Nu ligger det på minus!

Jag skulle hjälpa en lokal kollega att delta i en anställningsintervju av en potentiell ny lokal kollega, absolut, det är ingen dum idé att filtrera lite vilka som är hyfsade på engelska eftersom det är det språk vi måste kommunicera mellan Kina och Sverige/Europa med. Och att även den som söker jobb inser att det är så det kommer att vara, det dyker upp blekfis-tanter och långnäsefarbröder som man måste prata med, på engelska, inte helt sällan på telefon dessutom. Rättvist mot den sökande också liksom, att vara tydlig med detta på en gång, vad de har att vänta.
Man behöver inte göra så mycket mer än att be den sökande berätta lite kort om sig själv bara, eller prata lite om varifrån de kommer, var de bor nu, eller vad de tror kan vara bra med vårt företag. Bara för att höra lite på om de är bekväma på engelska alltså.
Den sökande var en riktigt positiv, glad och trevlig person med en trivsam humor, väldigt bra på engelska, och hade dessutom en ganska lång professionell erfarenhet inom området för tjänsten. Han var så närvarande och framåt i samtalet utan att bli gåpåig, att det nästan var han som intervjuade mig, än jag honom. Så det var ett bra samtal, han var intresserad av hur det var att vara utlänning i Kina, och kunde jämföra med sina nuvarande, amerikanska kolleger. Intressant!

Men… sen när samtalet var över, och jag och den rekryterande chefen skulle stämma av våra intryck… jo, professionellt OK, glad, ”hyfsat bra” på engelska (medan jag tyckte han var klart över medel), verkar duktig… men…
”Nej, jag vet inte, jag föredrar personer med större ansikten, som har ‘mer muskler på kinderna’.”
Eeeh, va???
Den sökande var rätt slank hela han, och hade inte bäbiskinder nej, men han såg ut som många andra här, många är ju väldigt smala och nätta.
Får se om detta var kriteriet som fällde den sökande till slut – suck! En del saker är svåra att förstå!

Taggar:

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

8 responses to “Urvalskriterier”

 1. Helen says :

  Hmmm, jäsingen vilka jobb jag skulle kunna få då!! Det var nåt nytt! Spännande….

 2. ghelgar says :

  First you love china
  then you hate china
  and in the end you love to hate china.

 3. Maria says :

  När jag satt och läste på lite idag om Kina så stod det att västerlänningar i allmänhet har svårt att förstå vad som krävs för en bra arbetsrelation eller leverantör/ kund relation. Att man känner varandra värderas högt = lägre pris dorekt utan förhandling. Ny kund = högre pris… Ja ja men om jag som ny kund köper mer än din gamla kund då? nix inte relevant…
  🙂

  Olika helt enkelt… fel? Svårbedömt

  • carlssonkarlsson says :

   Det har jag inga som helst svårigheter att hålla med om! Det funkar nog även delvis så om den som säljer har att välja mellan en kinesisk kund = ”mer rätt pris” direkt, utländsk kund = ”högre utgångspris”, i alla fall för ”vardagsaffärer” där man köper saker/mat där inte prislappen är tydlig innan, där är det tveklöst så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: