Tålamod

Vännen BiRy förklarade sin modell för att orka med Kina när hon reste här för många år sen, när allt säkert var mycket krångligare för en utlänning än Shanghai idag:
Man får fylla på lite nytt tålamod varje dag.
Sant. Och extra påtagligt när man varit utanför Kina i 2 veckor, jag börjar inte på noll, utan på minus liksom… På klagolistan idag:
.. Luften i Shanghai luktar smuts, särskilt när man sniffat skog och hav i 2 veckor.
.. Flyga strax efter man gjort andra långflygningar är måttligt peppande, tid på flygplatser äter av själen…
.. Åkte till flygplatsen och tågstationen extra tidigt för att även hinna hämta ut en förbokad tågbiljett som inte chaffisen fick hämta ut för mig imorse, vilket ju alltid har funkat förut?
.. Jag blev nekad att checka in på planet till Chongqing, för att jobbets bokningstjänst hade mitt namn med kinesiska tecken och bokstäver, mmm, men i mitt svenska pass står ju inga kinesiska tecken, bara bokstäver… Fick panikringas till resebyrån från flygplatsen, spärra biljetten, samt nästa biljett från Chendgu och hem, och köpa dem igen till högre pris, nu med namnet i enbart bokstäver.
.. När det är med en kinesisk kollega i resesällskapet blir man behandlad som luft, och all diskussion om problem sköts på kinesiska, har inte en chans att göra nåt själv eller svara för mig.
.. Hinner inte hämta tågbiljetten för imorgon. Senare problem.
.. Boardingen är 45 minuter senare än utsatt tid, ändå ingen info om möjlig försening. Vilket man ju börjar misstänka kommer vara fallet.
.. De som köar bakom vid boardingen vill hela tiden dunsa in i mig eller min väska för varje steg framåt, för de står så nära.
.. Det är boardingbuss ca 10 minuter lång resa inne på flygplatsen, typ maximal sträcka mellan gate och plan, och nej, tursamt nog genade inte bussen över start- och landningsbanan.
.. Flyget lyfter till slut, bara en timme försenat.
.. Somnar under inflygningen och vaknar med ett ryck när landningen är en hård duns, drömmer mardrömmar om katter, sekunderna innan dunsen? Förvirrande.
.. Har sätet femte raden bakifrån, ändå planerar de som sitter bakom och alltså längst bak i planet att de nog har en chans att komma före de 55 raderna framför ut ur planet.
.. Om man själv har rest med lätt handbagage, men medresenären hade check in-väska, så man lika gärna också kan checka in om man  ändå måste vänta vid bagagebandet.
.. Vid bagagebandet står alla 5 cm ifrån, så ingen får överblick. Utom jag som har lämnat en 30 cm lucka, som självklart en gubbe klämmer sig in i framför mig.
.. Att bli påkörd av en bagagevagn körd av ett energiskt barn gör lika ont som att bli påkörd av en vuxen, men man får inte bli arg?
.. Taxikön är 100 personer framför, men matar på snabbt som tur är, bara en kvart.
.. Men taxibilarna är eftermonterade gasbilar, 75% av bagageutrymmet är gastank, precis att 2 väskor gick in.
.. Taxichauffören förstår inte kollegans shanghainesiska adress-uttal till hotellet, och i en stad på 30 miljoner finns det ju några hotell och några gator att välja på. Och för detta har inte jobbets bokningstjänst adressen med kinesiska tecken, bara bokstäver. Fick ringa hotellet och be dem efter många förklaringar uttala adressen och hotellnamnet tydligt för taxin.
.. Taxin är INTE rökfri, så att chauffören vevar ner sidorutan i en 2 km lång och avgasfylld tunnel känns som frisk luft.
.. Får ett hotellrum som är löjligt stort och lyxigt, slöseri!

.. Nej, nu får jag se till att vakna på rätt sida imorgon. Gonatt från Chongqing!

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

5 responses to “Tålamod”

  1. Helen says :

    Stön! Du är tapper! Puss på dig, syrran!!

  2. Yvve says :

    Lääängtar till jag får uppleva detta….. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: