Kom ketchup

Pinsam/intressant insikt idag, jag satt och smakade på ett ord i ett begrepp som jag ser så gott som dagligen på jobbet. Och plötsligt fick det en ny smak!
Ungefär som första gången jag såg filmen Pulp Fiction, och min gamla favorit-roliga historia när jag var liten (”Det var två tomater som var ute och gick… så blev den ena överkörd… då sa den andra, ‘kom ketchup så går vi!’ ”) fick en annan mening på engelska, när den överlevande tomaten sa ”Catch up!
Eller, som när det lite märkliga ordet pärlemor (varför, liksom?), visar sig heta ”mother of pearl” på engelska och plötsligt får en mening?
Dagens insikt var att ”Advanced Engineering” ju verkligen betyder ”förberedande utveckling”, som det ju heter på svenska, inte egentligen något med ”avancerat”? Eller kan man få det till en lycklig slump att båda passar, för det gör de ju egentligen…
Sånt kan min lilla hjärna sysselsätta sig med på ett stormöte, när någon av misstag har skrivit ”Advance Engineering” i en presentation och min språkpolis först säger ”App app app, hallå där!” innan jag hinner tänka färdigt… I alla fall bättre än senast när jag drömde mig bort i tvättråden på jackan!
https://carlssonkarlsson.com/2014/09/23/motesmatning/

Etiketter:

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

2 responses to “Kom ketchup”

  1. carlssonkarlssonkarlsson says :

    Syrran, vi får prata ut ordentligt när du kommer hem!! Puss!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: