Shanghaihistoria

Shanghai har inte bara varit opiumhålor och kommers de senaste århundradena. Utan även en fristad för judar under 1930- och 40-talet, en av få tillflykter dit det räckte att ha ett giltigt pass, inga visumkrav.

Är man lite historieintresserad i allmänhet, och av Europa under andra världskriget i synnerhet som många inklusive vår globetrotterkompis, kan man besöka det lilla men otroligt välgjorda museet kring Shanghais ghetto, dit många judar flydde under sent 1930-tal, och under andra världskriget. Delar av ghettot finns kvar, men är nu vanliga bostäder. Synagogan är en del av museet. Duktiga volontärguider.
http://www.shanghaijews.org.cn/english/
http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Ghetto
Man får komma ihåg att ordet ”ghetto” ursprungligen betyder ”stadsdelar där judar var hänvisade att bo”, inte nödvändigtvis ”slum” eller ”i väntan på förintelseläger”. I Shanghai när ghettot bildades, var det nog efter omständigheterna ett ganska bra alternativ med tanke på situationen i världen, och detta var inte ett inhägnat ghetto.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Getto
http://sv.wikipedia.org/wiki/Shanghais_getto
Hus i ghettot:
Ju_6Ju_3Ju_4Ju_7Ju_9Ju_10Ju_12
Själva museet och synagogan:
Ju_5J1J2Ju_13J3Sen en intressant byggnad arkitektoniskt, Shanghais gamla slakthus från 1933, perfekt Art Deco-stil med många intressanta vinklar och vrår för en fotoexkursion. Eller bara en lunch med goda nudlar!
http://www.kinaupplevelser.nu/resmal/shanghai/kultur-historia/1933-old-millfun/
http://www.allaboutsh.com/Attractions/S88.phpJ4J5Ju_17Ju_14Ju_1Ju_15J7J6Och sen måste vi ju demonstrera lokal öl också.J8

Etiketter:, ,

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: