Shanghaihistoria
Shanghai har inte bara varit opiumhålor och kommers de senaste århundradena. Utan även en fristad för judar under 1930- och 40-talet, en av få tillflykter dit det räckte att ha ett giltigt pass, inga visumkrav.
Är man lite historieintresserad i allmänhet, och av Europa under andra världskriget i synnerhet som många inklusive vår globetrotterkompis, kan man besöka det lilla men otroligt välgjorda museet kring Shanghais ghetto, dit många judar flydde under sent 1930-tal, och under andra världskriget. Delar av ghettot finns kvar, men är nu vanliga bostäder. Synagogan är en del av museet. Duktiga volontärguider.
http://www.shanghaijews.org.cn/english/
http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Ghetto
Man får komma ihåg att ordet ”ghetto” ursprungligen betyder ”stadsdelar där judar var hänvisade att bo”, inte nödvändigtvis ”slum” eller ”i väntan på förintelseläger”. I Shanghai när ghettot bildades, var det nog efter omständigheterna ett ganska bra alternativ med tanke på situationen i världen, och detta var inte ett inhägnat ghetto.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Getto
http://sv.wikipedia.org/wiki/Shanghais_getto
Hus i ghettot:
Själva museet och synagogan:
Sen en intressant byggnad arkitektoniskt, Shanghais gamla slakthus från 1933, perfekt Art Deco-stil med många intressanta vinklar och vrår för en fotoexkursion. Eller bara en lunch med goda nudlar!
http://www.kinaupplevelser.nu/resmal/shanghai/kultur-historia/1933-old-millfun/
http://www.allaboutsh.com/Attractions/S88.phpOch sen måste vi ju demonstrera lokal öl också.