Shangri La

1933 skrevs boken ”Lost Horizon” av James Hilton. Handlingen utspelar sig i en mycket vacker del av kanske tibetanska berg, ett paradis på jorden, som kallas Shangri La. Möjligen fanns inspirationen till detta fiktiva område härikring, Tibet eller Yunnan. Men varför bara inte vara först att ta sig namnet, så man kan locka turister? Det gjorde staden Zhongdian på slutet av 1990-talet, och efter några år gjorde kinesiska myndigheter det officiellt. Så, nu är vi i Shangri La. Ser ut som en ganska vanlig kinesisk stad, men med en ”Old Town”, Gamla Stan, som eldhärjades svårt tidigare i år. Tursamt nog utan att någon omkom, och inom 3 år ska allt vara återuppbyggt igen.
I morse fick vi en ny guide och tillika chaffis, den vi egentligen bokade men fram till idag var han upptagen med andra besökare. Stone heter han, en bra person vad det verkar, extremt duktig på självlärd engelska och historieintresserad. En guide värd namnet! Förutom att den vackra vägen genom maffiga landskap var delar av målet idag, stannade vi och kollade på ett område med väldigt säregna naturliga terasser, vattenburen kalksten som sedimenterats. Fascinerande!
image
image

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

3 responses to “Shangri La”

  1. Pernilla says :

    TACK för att jag fått lära mig om detta, lite kul då det finns en restaurang i Trollhättan som heter Shangri La, eller fanns i alla fall……är inte så ofta i stan 😦

  2. Pernilla says :

    No pizza, thai!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: