Lhasa 2

Vad heter ett hotell i Lhasa, om inte Yak Hotel såklart? Helt OK standard och perfekt läge för turister, både Potala Palace och Jokhang Temple inom promenadavstånd.l3Schysst frukostterass med utsikt över stad och omgivande berg, och Potala Palace. l2Morgonpromenad innan guiden kommer och hämtar oss. Kvarteren runt Jokhang Temple, och Barkhor street.l1De tibetanska husen är väl vackra!l5l6En kort kora, pilgrimsvandring, går medurs runt Jokhang Temple.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jokhang
l17l7Torget Barkhor, fredligt under vårt besök men ibland platsen för besvärliga situationer. Polisövervakning från omgivande tak.l16Framför templet. Morgonböner.l8Bönesnurra.l9Sen till Potala Palace, ett av världsarven, nu endast museum när Dalai Lama befinner sig i exil.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Potalapalatset
Lite i oordning tidsmässigt nu, men här är en kvällsbild tagen precis framför palatset, så man får en känsla för hur stort det är!l18Trapporna upp.l10l14Den mest centrala byggnaden. I frånvaron av Dalai Lama är Potala alltså bara ett museum, dock välbevarat eftersom det skonades under Kulturrevolutionen i Kina.
Att fota inomhus kostar pengar, och det var ganska mörkt och mycket folk, jag tyckte mig inte ha kamera och teknik att få ut något av det, så det blir inte många buddha-bilder här. Mest fascinerande kanske var alla pilgrimer och troende besökare, som offrade mängder av sedlar i små valörer till mer eller mindre alla statyer, och offrandet av jaksmör, som bars med i stora termosar, fast eller flytande, och eldades i stora fyrfat med vekar.
Tibetansk buddhism är inte helt lätt att få kläm på med alla personer, buddhor, lamor, och hur de förhåller sig till varandra. Men det verkar vara en levande tro i den tibetanska vardagen ännu idag. Det var ett bestående intryck att utövarna verkligen tror, traditionerna och handlingarna verkar vara en naturlig del av vardagen, helt enkelt.l15Utsikten från baksidan beundras. Även runt Potala går en kora, där mängder av människor vandrar varje dag.l4Mindre inspirerande är utsikten från framsidan, ner mot det typiskt kinesiska torget och ett, hm, befrielsemonument.l12

Etiketter:, , , ,

Om carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

Ett svar till “Lhasa 2”

  1. Helen säger :

    Wow!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: