Hemma borta

Vet inte. Lite rastlöst rotlös. Mer än vanligt. Svårt att komma igång. Trög i kroppen, sinnet.

Värmen gör att man nästan blir fånge inomhus. Som A sa, om det är kallt kan man ju ta på sig, men om det är för varmt, så finns det ju gränser för hur mycket man kan ta av sig? Inte ens när man sover kan man ha tillräckligt lite på sig, det blir ändå svettigt, vaknar av värmen när det blir uppåt 27-29 varma grader i sovrummet. För man vågar ju inte riktigt ligga i draget från luftkonditioneringen en hel natt.
Jobbet är inte riktigt igång pga att svenskarna i Sverige till stor del har semester ännu, blir nog inte fart förrän nästa vecka. Vet inte heller riktigt vilka av svenskarna på kontoret som har semester och kommer tillbaka, eller vilka som har flyttat tillbaka till Sverige? Hm.
Och en av kollegerna som flyttar hem nu den sista denna månad, flyttade hit i den planerade sändning folk som vi tidigare ingick i, men i sista minuten ströks från… så då hade vi också kunnat ”vara klara” nu? Konstig känsla. Man känner sig kanske inte riktigt klar här, men när så många flyttar hem och pratar om vad skönt det ska bli… så blir det en blandning av ”avundsjuka” och lite oro för hur fortsättningen ska bli, med mindre andel av sina landsmän, dvs bärare av detta företags kultur och värderingar. Hur blir det när det blir ”mer kinesiskt”?
Långa dagar, styrd av att åka med chaufför till och från jobbet. Alltid ha bestämda tider. Åka kl 7, framme kl 8, jobba till 1730-18, hemma 1830-19. Inte kunna flexa ut tidigare en dag om man känner ”nej, nu har jag avslutat det jag hade tänkt”, istället gå på stan, fika med nån kompis, mulla ut i skogen, eller, helt enkelt bara lämna jobbet tidigare.
OK. Här är nog några av sakerna jag saknar; flexibilitet, frihet, vardag, natur, familj, vänner; enkelt kunna göra det man plötsligt kommer på, höra av sig utan att tänka på vad klockan är och tidsskillnaden.

Var är hemma nu då? Åkte vi hem till Sverige, Gbg, Umeå, Eksjö? Åkte vi hem när vi åkte tillbaka till Shanghai?
Inte så att det är några större problem att inse att det är ca 13 månader kvar här, och att de första 11 ju gick rätt snabbt så att det egentligen är ganska odramatiskt. Att känna att vår lägenhet här är OK, även om den är en tillfällig hållplats i livet. Eller att det inte alls känns jobbigt att några andra bor i vårt hus, det gör det inte det minsta. Men jag saknar nog vår ”normala svenska vardag”, det är nog det som är haken.

Att komma tillbaka till Sverige var enkelt och svårt samtidigt. Har inte längtat till Sverige så mycket att det varit jobbigt att vara här, men visst var det skönt att komma till en svensk sommar när den är som bäst. Det luktade sommar, det var nog det mest bestående intrycket. Men lite konstigt att bo på hotell i den stad där man egentligen bor. Och lite konstigt att bo 3 veckor i resväska hos närmaste familjen, inga problem det heller, men en känsla av att allt bara är tillfälligt. Livet har pausat, liksom? Eller går på ett parallellt spår ett tag, innan man växlar in på det vanliga igen?

Jaja. Amatörfilosofi och monolog som vanligt. Ursäkta, men det kanske hjälpte mig att reda ut lite vad som skaver. Och komma loss! På återhörande!

Eftersom allt ändå bara var förvirrande ovan, illustrerar jag med en förvirrad bild. Vattenmelonbabykläder, svalkande i sommarvärmen? Lånad från http://shanghaiist.com/2013/08/09/baby_wears_watermelon_shorts_hat_to_cool_off.php .
watermelon-baby

Etiketter:, , ,

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

8 responses to “Hemma borta”

 1. Helen says :

  Jag tror nog att du slog huvve på spiken alla gånger där…. Förstår precis vad du menar, men kan ändå inte sätta mig in i hur det är, hemmagris som jag är. Vet ju bara känslan av att komma hem efter bara några dagar borta, hur gott det är att stiga in i hallen och känna – hemma.

  För övrigt så tilltalade vattenmelonklädseln mig oerhört mycket! Nu vet jag vad jag ska satsa på!!

  Älskar dig, syrran!!

  • carlssonkarlsson says :

   Jag tror faktiskt att du r en av de som skulle vara vrlsnygg i vattenmelon! Ska kolla om jag hittar nn i vuxenstorlek eller?

   Hemmagris var ordet. I min egen lilla vrld, inte en tillfllig eller lnad, hur bra den n r? Jepp.

 2. Eva says :

  Det är nog extra lätt att bli filosofisk när det är tomt på jobbet och man vet att det bara är lugnet före stormen, nästa vecka trappas det upp rejält och om två veckor är det full fart precis som om det aldrig varit någon sommar och semester. Och tänk så tråkig du kommer tycka en ”normal svensk vardag” kommer vara om två år… 🙂

  Hoppas ni får en trevlig helg med gästerna!

  Kram!

 3. Emma says :

  Största och hårdaste kramen till dig från mig!!!!

 4. Irene says :

  Det var många tankar men kan förstå hur du känner! Har gått och funderat över det idag och tänkt på allt som man tar som för givet ………naturen, familjen den friska luften och allt vi har utan att vi reflekterar över det.Men tänk vad nyttigt att se vår svenska vardag från distans.Och vad många nya och annorlunda erfarenheter ni får med er!!
  Ha det nu så jättebra och hälsa era gäster!!
  Kram

  • carlssonkarlsson says :

   Det r som att f ta en varm dusch efter man har fjllvandrat, absolut nnu sknare och mer vlkommen d n i vanliga vardagen! Uppskattar mer av det man ibland tar fr givet. S det fr man frska komma ihg, skert kommer det vara saker med livet i Kina man saknar hemma i Sverige sedan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: