Språkskolan del 1: Kinesiska nyord

Helt enkelt, ord som inte verkar finnas, eller ord som inte betyder vad man först tror. Nånstans får man börja sin lista, nu kör vi! Lovar att efter hand komplettera även med kinesiska begrepp som borde exporteras till Sverige, så jag inte bara verkar sur och bitter…

femhundring s. –en, –ar, vardagligt uttryck för sedel motsvarande femhundra valutaenheter, hittills okänd sedelvalör i kontantsamhället Kina, vilket gör att man ofta har en hiskelig bunt hundralappar i plånboken,

tusing s. –en, –ar, vad???

ytbehandling s. –en, -ar, något som verkar saknas på de flesta produkter och byggnader,

underhåll s. –et; pl =, aktivitet som borde kombineras i kombination med ytbehandling,

lastsäkra v. –de, aktivitet som är relativt onödig om det man transporterar på sitt flak (t ex lastbil, moped eller cykelkärra) kan ligga stilla av sin egentyngd när fordonet står stilla eller färdas med konstant hastighet,

konsekvens s. –en, -er, vad som händer i nästa stund efter nuet, kan mycket väl vara en följd av det man själv har gjort – eller, inte gjort, till exempel lastsäkring,

tejp s. –en, -er, universallösning på ett otal problem som uppstår till följd av brist på ytbehandling, underhåll eller konsekvens, skulle dock kunna göra viss nytta som s.k. lastsäkring i brist på andra metoder,

tejpa v. –de, -t, problemlösning med hjälp av tejp

Etiketter:, ,

Om carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

8 svar till “Språkskolan del 1: Kinesiska nyord”

 1. Maria säger :

  🙂

 2. F & B säger :

  Hi hi hi. Ler och håller med. 🙂

  • carlssonkarlsson säger :

   Men det mste ju bli en svensk lista sen ocks!!!

   • Marica säger :

    Den ser jag fram emot. Skulle gärna vilja (eller inte) se allt som ligger bakom denna lista 😉

   • carlssonkarlsson säger :

    Haha, n, ingen fara egentligen. Men som ngon klok sa, det r ju *skillnaderna *man observerar och reagerar p, inte likheterna, s ta mitt gnllande med en nypa salt. Men jag trffade PriTha och BeRy och hans fru i torsdags, och vi kom fram till att det finns en hel del med Kina som man inte kan, eller vill, bertta p om fr de som inte varit hr. Det har ju du, och vet hur det r! Fr det gr liksom inte riktigt att frklara allt, utan att det verkar vldigt negativt. Det r en komplett annorlunda kultur, helt enkelt, ven andra vrderingar vad som r OK/NOK. P arbetet, i trafiken, i mten mellan mnniskor, smaker, lukter, … Somligt gr inte att kpa med vr syn p saker, gller att vlja sina kamper och vad man tror att man kan frndra, eller helt enkelt bara inte kan acceptera. Jag gick denna veckan loss p en kinesisk halvhg person p jobbet som *jag tycker* trycker ner andra ”vanliga” medarbetare infr publik, han kommer att f hra det frn fler hll. Det stmmer inte med fretagets etiska vrderingar, punkt. Jaja! S kan det vara…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: