Kvartersmuseum med dazibao

Om man kan ha en kvarterskrog, så kan man väl ha ett kvartersmuseum? Japp, det har vi. Ett som tillåmed står med i vissa guideböcker om SH, som en sevärdhet och intressant tidsdokument. Shanghai Propaganda Poster Art Museum, tyvärr inte tillåtet att fotografera, så ni måste komma och kolla själva! 20 kr i inträde, några rum i bottenvåningen i ett vanligt bostads-höghus. Men kika lite på hemsidan!
http://www.shanghaipropagandaart.com/

Många affischer liknande ”vanlig” propaganda såklart, från olika tidsåldrar och i olika stilar.
Men det jag tyckte var intressantast var några av de få brottstycken som finns kvar av vad som kallas dazibao, ungefär ”storbokstavs-affischer”, från tiden under Kulturrevolutionen. Handtextade, hastigt gjorda vad det ser ut, uppsatta på väggar och plank. Då en form av uttryckssätt för alla möjliga budskap kring politik, protester, och propaganda. Inte ovanligt att texterna namngav, eller snarare angav, personer som sades vara mot partiet och rörelsen. Här kan man tala om ”levande dokument”, för ofta klottade folk över med andra åsikter, eller försvarade sig om de var anklagade för något.
De allra flesta dazibao blev nedrivna, förstörda och ville glömmas av de som var med under den tiden. Men mannen som har detta museum hade råkat på en massa dazibao som råkat bli omslagspapper till diverse samlarföremål från Kulturrevolutionen som han köpte in, och insåg dess värde både som tidsdokument och konst. Fascinerande och kusligt.

Etiketter:,

About carlssonkarlsson

Västerbottning på västkusten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: